Endelig ned i vekt – hva nå?

Mange jobber hardt og lenge med å gå ned i vekt, og det er nok en del som kanskje ikke helt tror på at de skal klare målet sitt når det ser som aller mørkest ut. De aller fleste klarer det dog, men det krever selvsagt mye innsats og hardt arbeid. Enten man teller kalorier, kutter ut de mest usunne vanene eller begynner et nytt og mer aktivt liv så klarer mange å komme seg til den vekten de ønsker seg. Men hva skjer da?For det første må man være ærlig med seg selv, og ikke hoppe rett tilbake i gamle vaner. Det er vanskelig å gå ned i vekt, og det kan også være vanskelig å holde på den nye vekten dersom man ikke jobber målrettet videre. La den nye livsstilsendringen din bli permanent, og ikke la verdens stress og mas la deg falle tilbake i gamle spor. Å føre dagbok over matvaner og trening kan være en god måte å beholde sin nye livsstil på, men sørg allikevel for at du ikke blir manisk – det er heller ikke sunt å bli for opphengt i treningen.Det kan også være lurt å oppdatere garderoben når man endelig har gått ned i vekt. Ikke bare er dette en flott belønning for jobben man har gjort, men det betyr også at man har en ekstra motivasjon for å ikke vokse ut av de nye klærne igjen.Mange velger også å sette opp en belønningskalender for delmålene sine. Kanskje jobber du mot en spesiell tid på 10km? Eller mot de første 10kg ned i vekt? Legg inn en belønning for når du når målene dine, og gjerne en ekstra stor en når du når ditt endelige mål. Dette er fantastisk motivasjon for de aller fleste!

Motivasjon er viktig – finn den riktige

Motivasjon er utrolig viktig, som vi har nevnt ovenfor. Dette er fordi det ikke bare er motivasjonen som kommer til å gjøre at du vil ned i vekt, men det er motivasjonen som holder deg der. Det er derfor viktig å finne riktig motivasjon. Uten dette er det fort gjort å gå tilbake til gamle vaner etter et par uker eller måneder.For noen er det nok å tenke at de vil ned i vekt å se bra ut i bikini, for andre er det helsen som står i fokus, eller kanskje det er brudekjolen til våren. Uansett hva din motivasjon er – sørg for at den er sunn i forhold til hvorfor du vil ned i vekt, men også at den er sterk nok til å stå imot fristelsene.

Gjør varige endinger du kan leve godt med

Når målet er nådd, må du finne ut hvordan du ønsker å leve. De færreste av oss har lyst til å leve resten av livet på diett, eller være underlagt samme treningsregime som en toppidrettsutøver. Som på så mange andre områder i livet er det også her snakk om å finne en gylden middelvei. For et godt liv handler det også om å kunne nyte god mat og drikke sammen med de man elsker, eller ligge en hel dag på sofaen med yndlingsboken. En varig livsstilsendring handler om de små grepene, om å legge til rette for at du skal lykkes, om å gjøre det man liker. Hater du å jogge, finner du en annen måte å trene kardio på. Gå til jobben, gå tur med venninnene, ta en sykkeltur. Innfør kjøttfri mandag. Husk at det er de små tingene du gjør hver dag som teller.