Brystreduksjon etter graviditet

Under graviditeten blir brystene fyldigere i form og størrelse. Brystene kan deretter ofte naturlig reduseres i størrelse etter graviditeten. Dette kan gjøre at brystene hos noen kvinner blir seende tomme, tunge og hengende ut, noe som skyldes at melkekjertlene blir mindre og melkeproduksjonen stopper. Dette gjør at noen kvinner tar brystløft eller brystreduksjon.Brystene kan også forbli større enn ønsket etter fødselen. Reduksjonen blir da gjort for at du skal fjerne ubehaget brystene påfører nakken og ryggen, og for å redusere hudirritasjon under brystene. Et annet problem med for store bryster, er at de kan gjøre det vanskelig å finne klær som passer.

Positive og negative sider ved brystreduksjon

Brystreduksjon har både positive og negative sider. De negative sidene, er som ved mange andre operasjoner – det dannes arr, og brystreduksjon kan i noen tilfeller gi vanskeligheter med å amme. Brystene kan også få forskjellige størrelse, form og symmetri, og dette kan gjøre at det blir flere operasjoner for å reparere det.Det finnes likevel mange positive sider ved brystreduksjon. Det hjelper mot rygg- og nakkesmerter, og bidrar til at kvinner blir mer selvsikre. Brystreduksjon kan ha en svært positiv effekt på selvtilliten, i likhet med andre kosmetiske inngrep som det å fjerne overflødig hud etter en graviditet. Det viktigste er å være fornøyd med seg selv!

Når bør du vurdere brystreduksjon?

Mange vegrer seg for å «legge seg under kniven», og unngår derfor å ta brystreduksjon selv om det ville hatt en merkbar virkning på selvbildet. Dersom du nettopp har født et barn, kan det være greit å ta tiden til hjelp. Ofte vil brystene bli lettere så snart du ikke produserer melk.Det er først når dine store bryster går ut over livskvaliteten eller selvtilliten over lengre tid, at du for alvor bør vurdere en brystreduksjon. Sliter du for eksempel med smerter i nakken eller ryggen, må sykemeldes hyppig grunnet smerter, eller rett og slett ikke føler at du ser bra ut – da er ofte brystreduksjon løsningen.